Hvad er fægtning?
Fægtning er en kampsport, der involverer to deltagere – kaldet fægtere – der kæmper mod hinanden med fleksible våben. Formålet med fægtning er at opnå point ved at ramme modstanderen på et gyldigt træffelt. Der er en disciplin for hvert våben. Hver med sine egne regler, teknikker og strategi: fleuret, kårde og sabel.
Fleuret
Fleuretten er det letteste våben med en lille, rektangulær klinge. Point tælles, når en fægter rammer modstanderen på torso. Fleuretten er ofte det foretrukne våben for begyndere, da det kræver teknisk dygtighed.
Kårde
Kården har en tungere, trekantet klinge, og i denne disciplin kan man ramme modstanderen hvor som helst på kroppen. Kårde er kendt for sin præcision og minder om realistiske duelsituationer.
Sabel
Sabelen har en kurvet klinge og er det hurtigste af de tre våben. Point opnås ved at ramme modstanderen fra hoften og op. Sablen kræver hurtige reaktioner og taktisk snilde.
Fægtning er ikke blot en fysisk udfordring; det kræver også teknisk kunnen og strategisk intelligens. Det er en sport, der kombinerer fysisk styrke, taktik og elegance, og den er en del af de olympiske lege.
Våbene
Fleurettens regler og historie
Kårdens regler og historie
Sablens regler og historie
Pisten
Kampen foregår på pisten, som er 14 x 2 meter. Herunder ses inddelingen:
-
Meldeapparat:
Registrerer når fægterne rammer hinanden, og viser med farvede lamper hvem der får touche.
-
Midterlinjen:
Pistens midtpunkt.
-
En-Garde linjer:Her venter fægterne indtil dommeren starter kampen.
-
Advarselslinjer:Fægteren ved at der er to meter til baglinjen når advarselslinjen overskrides.
-
Baglinjer:Overskrider fægteren baglinjen afbrydes kampen og modstanderen tildeles et touché.
-
Sidelinjer:Overskrider fægteren en af sidelinjerne afbrydes kampen og hans modstander rykker to meter frem.
-
Sikkerhedszone:Af hensyn til fægterens sikkerhed skal der bag pisten være mindst to meter at undvige på.
Kampen
Ved konkurrencers indledende runder fægtes der til fem touches eller i 3 minutter. Hvis stillingen er uafgjort, fægtes der yderligere et minut eller indtil en af fægterne har sat et touché. I finalerne fægtes der til 15 touches over 3x3 minutter, med 1 minuts pause mellem hver omgang. Kampen ledes af en dommer, hvis primære opgave er at afgør hvem der får touché og at holde styr på disse.
På fleuret og sabel er det op til dommeren med hjælp fra meldeapparatet at afgøre hvem der har retten til et touché. På kårde er der normalt ingen tvivl om hvem der har fået et touche, idet begge fægtere kan ramme samtidig. Dommerens vigtigste opgave er derfor her at holde styr på pointene. Fælles for alle tre våben er at det er dommerens opgave at sikre at FIE's (Federation International d'Escrime - det internationale fægteforbund) regler overholdes - herunder de klassiske fairplay regler.
Af disse regler kan nævnes:
- At hilse på sin modstander før og efter kampen.
- Al provokation (fysisk/psykisk) er bandlyst.
Hvor kan man gå til fægtning?
Mange fægteklubber, sportscentre og specialiserede fægtefaciliteter tilbyder træning og konkurrencer for alle aldre og niveauer. Befinder du dig i københavnsområet, så kan du starte hos os i Fægteklubben Trekanten. Du kan også finde en oversigt over tilgængelige muligheder for både børn og voksne i resten af landet, på Dansk Fægte-Forbunds hjemmeside.
Hvor gammel skal man være for at starte fægtning?
Der er ingen fast aldersgrænse for at begynde at fægte. Mange fægteklubber tilbyder træning for børn fra omkring 7-8 år, da de på dette tidspunkt har udviklet den nødvendige koordination og forståelse for sportens regler. Hos os kan man allerede starte på vores familiehold når man er 5 år. For voksne er der ingen øvre aldersgrænse, og mange vælger at starte senere i livet.